AutoMAGAZIN

Najnovije vesti iz auto industrije

IAA Frankfurt 2019 pod paljbom kritika - demonstracije obeležile izložbu

IAA Frankfurt 2019 pod paljbom kritika - demonstracije obeležile izložbu

Veliki protesti aktivista za zaštitu životne okoline najavljeni su mnogo pre otvaranja IAA u Frankfurtu 2019. Do prvih većih protesta došlo je već tokom "dana za novinare"...

Ispred sajma u Frankfurtu pojavili su se aktivisti organizacije Greenpeace, koji su naduvali veliki crni balon sa natpisom CO2, navodno ispunjen dimom iz starog pick-upa. Uprkos povećanoj bezbednosti na ovoj međunarodnoj manifestaciji, aktivisti ove organizacije su uspeli da se probiju u izložbeni prostor. Oni su se tokom posete kancelarke Angele Merkel popeli na nekoliko SUV modela na štandovima Volkswagen i BMW, i držali transparente "Klimatske ubice".

Greenpeace je istakao 14. septembra u 575 gradova u Nemačkoj protestovalo 1,4 miliona ljudi.

"Automobilska industrija još nije shvatila klimatsku krizu. Umesto predstavljanja velikih SUV modela, koji troše puno goriva, proizvođači automobila moraju da okončaju eru ovih gradskih cisterni i prestati sa proizvodnjom motora sa unutrašnjim sagorevanjem." - izjavio je Benjamin Stephan, jedan od aktivista organizacije Greenpeace.

IAA Frankfurt 2019 pod paljbom kritika - demonstracije obeležile izložbu

Ispred frankfurtskog sajma, Greenpeace je postavio veliki balon zapremine 1.400 m³, na kojem je pisalo CO2. U balonu se nalazi oko 2,5 tona CO2 - ovu količinu štetnog gasa emitovali su SUV automobili u Nemačkoj za prvih 7 meseci, prešavši manje od 30 metara!
 
 
Neke organizcije se zalažu za nemačke gradove bez automobila. Portparol nemačke radikalne ekološke aktivističke grupe „Rocks in Gearbox“ (kamenje u menjaču), Tina Velo, izjavila je da je IAA Frankfurt mesto, gde se političari i proizvođači automobila sreću samo zbog toga, kako bi jedni drugima čestitali. "Moramo se odreći automobila, želimo gradove bez automobila." - istakla je Tina Velo.

Najveći protesti su održani u prethodnog vikenda, kada je na ulice izašlo između 18.000 i 25.000 ljudi, od čega oko 10.000 je bilo na biciklu. Najveći broj biciklista se zatim uputio na autoputeve A661 i A648, koji su ključni za Frankfurt Auto Show, što je u značajnoj meri komplikovalo dolazak posetilaca. Zajednički zahtev demonstranata su, da se zaustavi proizvodnja motora sa unutrašnjim sagorevanjem što je pre moguće i da se podrži mobilnost bez emisija, poput vožnje bicikla, pešačenja, autobusi ili vozovi.
 

Najveća kritika bila je usmerena na spor prelazak automobilske industrije ka saobraćaju bez emisija, kao i na SUV vozila, koja su posebno opasna za životnu sredinu i život u gradu. Otklon prema SUV automobilima povećan je nakon nedavne smrti četvoro pešaka u Berlinu, kada je vozač SUV modela izgubio kontrolu nad automobilom. Neki su čak pozvali i na zabranu ulaska ovih vozila u gradove.

Pomalo je iznenađujuća upornost, da ne kažemo tvrdoglavost, kojom aktivisti pozivaju na brže napuštanje proizvodnje motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Jer, većina proizvođača automobila prethodnih godina je uložila ogromne sume u razvoj elektro-mobilnosti, o čemu svedoče i štandovi na IAA u Frankfurtu. Čini se, da je potrebna čvršća saradnja proizvođača i država, kako bi se udeo elektromobila na ulicama povećao. U Evropi ove godine udeo elektromobila na tržištu novih vozila iznosi oko 2 %, što znači da je električna mobilnost još uvek daleka vizija. Veliki deo posla je pred kompanijama koje se bave energetskom mrežom.

Automagazin.rs
Foto: Greenpeace

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .2609
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Vladan Petrović
Testira za vas

Galerije

Najnovije vesti iz auto industrije po sekcijama

Testovi

Kamioni

WRC

Formula 1