AutoMAGAZIN

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Dakar 2019 - Komentar 4. etape (Aktuelizovano u 09:12)

Rally Dakar 2019 - Komentar 4. etape (Aktuelizovano u 09:12)

4. etapa je prva na ovogodišnjem Dakru, gde se trase za motore i quadove razdvajaju od automobila, SxS i kamiona. Takmičari na motorima i quadovima su pred sobom imali 106 km etape i 405 km brzinca dok su ostale tri kategorije trebale "izgaziti" 259 km etape i 405 km brzinca. 

Ujedno, to je i maraton etapa što znači da će svi takmičari biti bez asistence u bivaku. Jučerašnji brzinac je započeo kao što sam očekivao. Peterhansel se ispucao iz "startnog bloka" poput torpeda i jurnuo je iz sve snage. Na njegov juriš odgovorio je Al Attiyah i njih dvojica su vodili pravi rat celi dan. Već na prvoj kontrolnoj točki koja nam malo toga kaže dalo se naslutiti kako će izgledati dan. Poveo je mr. Dakar sledili su ga Al Attiyah, Loeb, Al Rajhi, Despres i to su bila četvorica koji su na prvoj vremenskoj kontroli bili u istoj minuti sa mr. Dakrom. Očito jedini koji je mogao i bio spreman odgovoriti na "baćenu rukavicu" pustinjskoj lisice je katarski "sin pustinje". Već na drugoj vremenskoj kontroli Al Attiyah prelazi u vodstvo, Peterhansel odgovara na napad dok svi ostali pomalo posustaju i prednost dvojca se penje u odnosu na sve ostale konkurente preko 1'39" koliko je kao treći zaostajao Despres. Od tog trenutka brzinac a kako se čini i cela utrka postaje 2 man show. Celi dan njih dvojica su jedan drugoga terali na maksimum. Istina celo vreme je vodio Kataranin ali ga Francuz tek nakon pete vremenske kontrole "pušta" na preko pola minute prednosti. Za to vreme svi polagano zaostaju jer u tom trenutku Roma kao treći zaostaje preko 5 minuta. Do cilja brzinca najveća prednost Al Attiyaha je bila 2'15" da bi se konačni zaostatak Petrhansela završio sa 1'52". Treće plasirani Poljak Jakub Przygonski zaostao je 8'32, četvrti Roma 8'49" dok petoplasirani Loeb upisuje novih 12'23" zaostatka. Svi ostali upisuju više od 18 minuta zaostatka. Nakon današnje etape možemo utvrditi samo jedno svet Dakra na ovogodišnjem izdanju je podeljen na Al Attiyaha, Peterhansela i ostatak sveta kojem Džabe truda jer ova dvojica su ušla u brzinsku zen zonu. Ovog trena tako izgleda situacija na terenu, da li će tako ostati i u preostalih 6 etapa to ne može predvideti ni svevišnji. Na Dakru je nezahvalno prognozirati što će se desiti do sledeće vremenske kontrole a kamo li celu sedmicu u napred. Jedno je sigurno poredak nakon četiri odvezene etape u borbi za pobedu je izdvojio do sada superiorni dvojac Al Attiyah - Peterhansel. Ustvari toliko su dominantni da bi komotno 5. etapu mogli startati u crnim erotskim lasteks kombinezonima i sa bičevima u ruci vaspitavati nestašne dečake i učiti ih kako se vozi po pesku. Ajde dobro, šteta što je Sainz u trećoj etapi "izmasakrirao" svog Mini Buggya jer da nije tako gotovo sam siguran da bi imali troboj. Ovako Sainz nema interesa da stišće iz sve snage, njegov timski zadatak je sada da pruža podršku Peterhanselu i priskoći mu u pomoć u slučaju nevolje. Ustvari nakon današnjeg dana timski zadatci su jasno podeljeni, tko su šefovi kristalno je jasno i svi unutar Mini Buggy i Toyota Gazoo tima moraju služiti njihovim veličanstvima.


Trenutni generalni poredak izgleda ovako: Al Attiyah, +8'55" Peterhansel,+20'51" Roma,+22'17" Przygonski,+24'59" Al Rajhi,+50'22" Loeb,+50'33" Despres dok svi ostali kasne preko sat vremena. Sad imamo situaciju u poretku gdje se jedna Toyota suprotstavlja Mini klanu. Tri posade u tri evolucije Minia dišu za vratom jedinoj preostaloj uzdanici Toyote. Peterhansel u MINI BUGGY Roma u MINI RALLY a Przygonski u MINI ALL4 RACING modelu. Ha, interesantnije ne može biti.


Tko je gledao reportažu 4. etape na Eurosportu mogao je videti koliko malo treba da dođe do pravog haosa. Samo u jednom uzanom kanjonu se isprevrtalo i naslagalo jedan na drugi sedam osam vozila. Kompletan nered koji su takmičari zajedno i složno morali rasčistiti jer niko drugi nije mogao proći koliko je bilo uzano. Na tom tesnom putu između dina naredala se kolona svega i svačega, tako poredani izgledali su kao svati dok stoje u redu da čestitaju i daju poklon maladencima. Jedino što se na ovom venčanju ne servira prasetina, jagnjetina i ostali krkanluk, ovde su na meniu pesak i prašina, ako nejde lakše se proguta s vodom, prijatno.


A sad je red da se malo raspišem o ostalom što Dakar čini onim što je. Svakodnevno se čujem sa svojim stradalim prijateljem i insajderom Tomom koji se oporavlja od napuknuća tri lumbalna pršljena u Limi u najboljoj peruanskoj bolnici. Tomo je danas uz pomoč korzeta prvi puta ustao iz kreveta, počeo je hodati i sutra će ako s njim sve bude u redu biti avionom prevezen u Buenos Aires. Hvala Bogu i ova nemila epizoda će se koliko je to moguće dobro završiti.


VIDEO - Martin Maldonado and Tomislav Glavić (Mercedes Prototipo Colcar) Crash:



Što se tiče naših regionalnih takmičara za sada dobro guraju Daniel Šaškin i Saša Biterman iako se više bore sa UTV-om u poluraspadnutom stanju nego s pustinjom. Danas su završili na 45. mestu s 3 sata i 23 minute zaostatka dok su u generalci 57. s nešto više od 13 sati iza vodećeg Al Attiyaha. Čak ih je i Eurosportova kamera ubrala nakrato pa smo ih čuli i videli u reportaži. Momci samo napred.

Rally Dakar 2019 - Komentar 4. etape (Aktuelizovano u 09:12)

Daniel Šaškin najveću borbu vodi sa tehnikom. Kada tehnika na Dakaru otkaže vernost, sve postaje značajno teže. 


Na žalost dok sam pisao ovaj tekst slovenski motociklist Simon Marčić još uvek nije stigao do cilja. Nadam se da će se tekom noći ipak pojaviti u bivaku. Sutrašnja 5. etapa biti će slična današnjoj samo verovatno malo teža ako je to uopšte moguće. 197km etape i 517km brzinskog ispita što će biti najduži brzinac 41. izdanja Dakra, ukupno 714km, neko bi rekao "prava sitnica". Brate, mnogo je i u dobrom automobilu po autoputu a ne po ovim nedođijama u ovoj UTV trabakuli s kojom se bore Šaškin i Bitterman. Motociklisti će imati nešto drugačiju rutu 431km etape i 341km brzinskog ispita ukupno 772km. Izgleda lakše jer je krači brzinac ali ne mora značiti, otrov se uvek pakira u manje boce.

 

VIDEO - Daniel Šaškin, svi u istom loncu:

 

 

Komentar 4. etape ću završiti jednom pričom na koju sam naletio i koja teško da će ikoga ostaviti ravnodušnim jer priča se može svrstati u onu rubriku verovali ili ne. Nicola Duno je ime koje mi do danas nije ništa govorilo a verovatno ga i vi prvi puta čujete. To je Talijan motociklista koji je teško stradao 2010. godine na utrci Baja Italija. Posljedica njegovog pada je trajna oduzetost donjih ekstremiteta, zadnjih osam godina svog života, svet i život nepokolebljivi Nicola konzumira iz invalidskih kolica. Fanatična upornost, čelična volja, neverovatna želja, strast i u konačnici lucidna dovitljivost doveli su Nicolu Duna na start Dakra kao takmičara u konkurenciji motocikala!!!???!!! Da i ja sam pomislio isto!!!??? Kako se invalid s takvim defektom može popeti na motocikl. Očito može, uz pomoć svoje trojice prijatelja Victor Rivera, Pablo Toral i Julian Villarrubia su tri prijatelja također motociklisti koji su Nicoli pomogli da modificira KTM kako bi se mogao voziti koristeći samo ruke. Budimo realni, kakva god bila modifikacija motocikla nemoguće ga je bez korištenja nogu podići iz peska kad padnete, Preko 200 kila težak motocikl podići je izazov i za zdrave ljude u naponu snage. Spomenuta trojka s Nicolom čine tim koji mu asistira u vožnji. Victor je izvidnica, on se vozi malo ispred i bira naprohodniji put dok se Pablo i Julian voze kraj njega da mu priskoče u slučaju pada. Jučerašnju tešku treću etapu Nicola je uspio završiti kao 123. sa 5 sati zaostatka i preko 20 padova. Sve to nije slomilo odlučnost odvažnog Nicole. Kako kaže Victor: "san mi se ispunio kad sam nastupio na Dakru prije 10 godina. Ova misija sada da pomažemo Nicoli u ostvarenju njegovog sna je jednostavno neverovatan osečaj i to me čini ekstremno sretnim. Za Nicolu svaka završena etapa ravna je pobedi". Čudesna četvorka su dobro podmazana mašina koja pokušava ostvariti jedan san. Moraju biti savršeno uigrani i delovati bez greške, tri narednika opslužuju svog kapetana. Već su ih prozvali 4 mušketira i njihov duh se savršeno slaže sa sloganom "svi za jednog jedan za sve" ili još bolje, četiri motora za jednog vozača. $. etapu je Nicolo Duto završio kao 113. sa malo manje od 6 sati zaostatka. Momci naterali ste mi suze u oči SRETNO VAM BILO.


Dakar 2019 - Plasman posle 4. etape:


1 N. AL-ATTIYAH TOYOTA 12:12:57
2 S. PETERHANSEL MINI +0:08:55
3 N. ROMA MINI +0:20:51
4 J. PRZYGONSKI MINI +0:22:17
5 Y. AL RAJHI MINI +0:24:59
6 S. LOEB PEUGEOT +0:50:22
7 C. DESPRES MINI +0:50:31
8 A. DOMZALA TOYOTA +1:28:37
9 B. GARAFULIC MINI +1:36:52
10 H. HUNT PEUGEOT +1:37:37


Dražen Ćurić

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .2609
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Vladan Petrović
Testira za vas

Galerije

Najnovije vesti iz auto industrije po sekcijama

Testovi

Kamioni

WRC

Formula 1