Opel Adam - Kreiraj Adama u svom stilu
Početna
Vesti
Test
Saveti
Predstavljamo
Kamioni
Forum
Sport
Formula 1
WRC
Domaći reli
Kružne trke
Brdske trke
Galerije
Posteri
Formula 1
WRC
Evropski reli
Domaći reli
Kružne i brdske
Sajam
Auto show
Auto oglasi
Novi automobili
Intervju
Vaše fotografije
Marketing
Linkovi
RSS
Kontakt
 
Ford Fiesta - Grand Motors
 
 
 
 
ma nemoj
 
Automobili
 
www.automagazin.rs
 
Auto magazin

CES 2017: Bosch se fokusira na inteligentne asistente10.01.2017

CES 2017: Bosch se fokusira na inteligentne asistente

Zamislite da imate svog ličnog asistenta ili anđela čuvara u svakodnevnom životu. Nekoga ko uvek zna jeste li ostavili rernu uključenu – čak i kad ste već krenuli nekuda automobilom ili dok već sedite u svojoj kancelariji...


CES 2017: Bosch se fokusira na inteligentne asistente

Na sajmu „CES 2017“, Bosch predstavlja svoja povezana rešenja koja su ovu viziju već pretvorila u stvarnost. „Personalizacija je sve više prisutan trend u svetu povezivanja, a mi ovaj trend podstičemo,“ rekao je Dr. Werner Struth, član upravnog odbora kompanije Bosch, na konferenciji za štampu ove kompanije održane u okviru sajma „CES 2017“ u Las Vegasu. Na najvećoj svetskoj izložbi elektronskih uređaja za potrošače, ovaj svetski dobavljač tehnologije i usluga fokusira se na sledeće oblasti: pametni domovi (engl. „smart homes“), pametni gradovi (engl. „smart cities“), povezana mobilnost i platforma Industry 4.0.


Sa sve većom personalizacijom proizvoda i usluga, povezivost sada ulazi u novu fazu razvoja: „Povezani svet sada ima i osećanja. Uređaji postaju inteligentni asistenti koji svakodnevni život čine lakšim i bezbednijim kod kuće, u gradu, automobilu i na poslu. „Nedavno sprovedena studija je pokazala da više od 60 odsto ispitanika veruje da inteligentni asistenti imaju smisla. „Bosch oblikuje sve oblasti povezanog sveta. Naš sklop znači da smo dobro pripremljeni da preuzmemo vodeću ulogu u personalizaciji povezivosti,“ rekao je Struth. Malo industrijskih preduzeća ima takav stručan kadar na sva tri nivoa internet stvari (skr. IoT): Bosch ima veliko iskustvo sa senzornom tehnologijom, softverom i uslugama, a ima i svoj sopstveni cloud/oblak za internet stvari („IoT cloud“). Tako ova kompanija nudi sve kada je reč o internet stvarima (IoT). Bezbednost podataka u tome igra centralnu ulogu. „Potrošačima i korisnicima je omogućena potpuna transparentnost tako da sami mogu da odluče na koji način se podaci koriste.“CES 2017: Bosch se fokusira na inteligentne asistente

Osim toga, Bosch ima za cilj da umreži 100 odsto svojih električnih proizvoda i ponudi povezan paket usluga za svaki proizvod. Korisnik je ovde u centru fokusa: „Povezane tehnologije moraju uvek da pružaju prednost,“ kaže Struth. „Postaje sve važnije da se ponude pametne dodatne funkcije i usluge koje su prilagođene u skladu sa pojedinačnim potrebama i navikama korisnika,“ rekao je Struth. Zahvaljujući personalizaciji proizvoda i rešenja putem povezivanja, ovo sve više postaje moguće.


Automobil postaje lični asistent


Do 2022. godine, predviđa se da će globalno tržište za povezanu mobilnost rasti skoro 25 odsto na godišnjem nivou. Za samo nekoliko godina, automobil će postati aktivan deo internet stvari (IoT) i moći će da komunicira sa drugim prevoznim sredstvima, kao i sa pametnim domom. Na sajmu „CES 2017“, Bosch predstavlja novi konceptualni automobil koji pokazuje kako će različite oblasti života u budućnosti biti međusobno jednostavno isprepletene. „Automobil će igrati centralnu ulogu u komunikaciji između domena,“ rekao je Struth. Personalizovana komunikacija između automobila i njegovog vozača će se takođe proširiti: nove funkcije povezuju automobil sa njegovim okruženjem, pametnim domom i radionicom za servis. Ove funkcije će omogućiti visoko automatizovanu vožnju. „Bosch predano radi da bi osigurao da mobilnost i pametne usluge postanu jedno“, Struth je rekao. „Ako je automobil povezan sa pametnim domom (engl. „smart home“) ili pametnim gradom (engl. „smart city“) putem oblaka (engl. „cloud“), to će biti merljive prednosti. Povezivost pretvara automobil u asistenta na četiri točka.“


CES 2017: Bosch se fokusira na inteligentne asistente

Šta više, konceptualni automobila kompanije Bosch podrazumeva širok spektar inovativnih tehnologija: od trenutka kada vozač sedne, tehnologija prepoznavanja lica podešava upravljač, retrovizore, unutrašnju temperaturu i radio-stanicu u skladu sa vozačevim ličnim željama. Sistemom se upravlja putem ekrana osetljivog na dodir (engl. „haptic touch display“) i inovativnog sistema upravljanja pokretima, a oba daju opipljive povratne informacije prilikom korišćenja. Ako je automobil visoko automatizovan, usluge koje su zasnovane na tehnologiji oblaka omogućuju video-konferencije ili dozvoljavaju vozačima i putnicima da planiraju šoping putovanja za vikend ili gledaju najnovije video spotove. Do 2025. godine visoko automatizovana vožnja uštedeće prosečnim vozačima u Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj ili Kini gotovo 100 sati godišnje, pokazalo je istraživanje koje je Bosch nedavno naručio. U tehničkom smislu, jedinice za upravljanje komunikacijom kao što su Bosch „Central Gateway“ omogućuju povezivost. Prolaz je čvorište koje omogućava komunikaciju sa svim domenima na svim magistralama podataka (engl. „data bus“). Rešenja za prenos i enkripciju omogućuju ETAS i ESCRYPT, koji su članovi Bosch Grupe. Time se omogućava sigurno ažuriranje softvera vozila koje je zasnovano na tehnologiji oblaka/klauda tokom celog veka korišćenja vozila. Ako automobil komunicira sa svojim okruženjem, moraju se vršiti redovna sigurnosna ažuriranja.


Prilikom komunikacije sa svojim okruženjem, automobil takođe preuzima važne zadatke u povezanom gradu. Na primer, kod parkiranja zasnovanog na zajednici (engl. „community-based parking“), automobil postaje detektor parkirng mesta. Tokom vožnje ulicom, automobil detektuje prazna mesta između parkiranih vozila. Prikupljeni podaci se zatim prenose na digitalnu mapu ulice. Bosch-ovi algoritmi visokih performansi procenjuju prihvatljivost podataka i predviđaju situaciju na parking mestu. Usluga zasnovana na tehnologiji oblaka/klauda koja koristi te podatke za izradu mape parkirališta u realnom vremenu štedi vozačima mnogo vremena i novca, a smanjuje im i stres. Probni projekti u Sjedinjenim Američkim Državama su planirani za 2017. godinu. U saradnji sa kompanijom Mercedes-Benz, Bosch trenutno ispituje koncept parkiranja koji je zasnovan nazajednici u gradskoj zoni Štutgarta.


Povezani asistenti preuzimaju dodatne funkcije kod kuće


Čak i unutar zidova svog doma, korisnici se mogu osloniti na internet stvari (IoT) za širok raspon inteligentnih asistenata koji čine život jednostavnijim i sigurnijim. Neki proizvodi sada obavljaju čak nekoliko funkcija istovremeno: na primer, detektor dima takođe prati kvalitet vazduha, a njegovom sirenom se mogu i zastrašiti neželjeni gosti. Bosch-ov sistem pametnog doma omogućuje upravljanje povezanim uređajima u domu uz pomoć jedne aplikacije. Menadžerom scenarija (engl. „scenario manager“), pametni dom postaje još intuitivniji. Kada izađete iz kuće, više ne morate da proveravate jeste li isključili grejanje, električne uređaje ili svetlo. To čini život sigurnijim i udobnijim. Aktiviranjem scenarija jednostavnim dodirom prstom, menadžer scenarija obavlja rutinske zadatke uz pomoć Bosch-ove aplikacije za pametni dom. Proizvodi osmišljeni kao inteligentni asistenti od samog početka Personalizacijom povezanih rešenja, tehnologije i usluge nisu samo prilagođene pojedinačnim potrebama; Bosch razvija i proizvode koji su posebno osmišljeni kao personalni asistenti. Oni takođe mogu i da komuniciraju sa svojim korisnicima. Jedan primer je „Moj kuhinjski patuljak” (engl. „My kitchen elf“), ili skraćeno Mykie. Pomoću tog koncepta, kompanija BSH Hausgeräte GmbH je zakoračila u svet personalnih asistenata. Mykie-jem se upravlja pomoću glasa korisnika. On sluša korisnike, odgovara na njihova pitanja i pomaže u različitim svakodnevnim poslovima. Na primer, Mykie odmah zna šta se nalazi u frižideru, koliko se još dugo kolač treba peći u rerni ili hoće li ovo poslepodne biti sunčano.


Kad je Mykie povezan, korisnik može da upravlja celim asortimanom kućnih aparata serije za povezani dom - „Home Connect“. Mykie takođe može virtualno da približi svoje korisnike tako da mogu zajedno kuvati ili recimo razmenjiviti recepte.


Svetska premijera: Bosch predstavio svog kućnog robota


Mayfield Robotics, razvojna kompanija koju podržava Robert Bosch Start-up GmbH (BOSP), usmerena je na poslovno područje kućnih robota. Kompanija je specijalizovana za razvoj kućnih robota. Na sajmu „CES 2017“, kompanija predstavlja Kuri, svog prvog komercijalnog robota, čiji je plasman na tržište u Sjedinjenim Američkim Državama planiran za kraj 2017. godine. Robot je visok oko 50 centimetara i opremljen je zvučnicima, mikrofonom, kamerom i sa nekoliko senzora. Može da se kreće po prostoriji i to najkraćim mogućim putem sve vreme. Kuri komunicira sa ukućanima i reaguje drugačije kada u kući vidi majku, a drugačije kada sretne njenog mladog sina. Na primer, Kuri može da pušta muziku ili da obavesti roditelje koji su zaglavljeni u saobraćaju da su im se deca vratila kući iz škole. Više od 30 inženjera i dizajnera robotike radi u sedištu ove razvojne kompanije u Redvud Sitiju (Redwood City), u Kaliforniji. Naročito imaju prednost zahvaljujući kreativnoj slobodi i inspirativnoj kulturi razvojnih kompaniji u Silikonskoj dolini. „Za Bosch su važne ciljane investicije u kreativne razvojne kompanije, jer možemo da reagujemo na nove trendove u ranoj fazi. Na taj način obezbeđujemo sebi pristup ometajućem razvoju u industriji“, rekao je Struth.


Asistenti su takođe na raspolaganju u umreženoj proizvodnji


Asistenti imaju značajnu ulogu i u umreženoj proizvodnji. Na primer, robot APAS omogućuje fleksibilnu i efikasnu proizvodnju. On obavlja mukotrpne, opasne i monotone zadatke i osmišljen je za blisku saradnju sa ljudima. Budući da je prekriven senzorima, asistent za automatsku proizvodnju može da otkrije kada osoba priđe previše blizu i odmah se isključuje. Bosch je osmislio APAS s posebnim naglaskom na primenu na platformi Industry 4.0 ili Connected Industry (Povezana industrija). Kao vodeći dobavljač i korisnik tehnologija Industry 4.0, kompanija Bosch je organizovana kao gotovo nijedna druga.


Svojim novim rešenjem „IoT Gateway“, kompanija takođe može da ponudi prednosti povezane industrije i radnicima na starijim mašinama. „Mnoge mašine još nisu povezane sa plaftormom Industry 4.0. Između ostalog, nedostaju im potrebni senzori, softver ili veza s informatičkim sistemima kompanija, što su preduslovi za umreženu proizvodnju”, rekao je Struth. „Globalno gledano, tržište rešenja za nadogradnju kao što je Bosch-ov IoT Gateway vredan je milijarde.“ IoT Gateway objedinjuje tehnologiju senzora, softver i industrijske kontrolne sisteme koji podržavaju IoT. To omogućuje nadzor stanja mašina. Prema rečima g. Struth-a, industriji su potrebni povezane mašine kako bi obezbedila dugotrajan uspeh. Upravo to nudi Bosch-ov IoT Gateway – rešenje koje je brzo i fleksibilno.


Bosch-ov pogled na internet stvari (IoT)


„Mi verujemo da je povezanost više od same tehnologije. To je deo naših života. Njome se unapređuje mobilnost, uobličuju gradovi budućnosti, domovi postaju pametniji, industrija povezana, a zdravstvo efikasnije. U svakoj oblasti, Bosch radi u pravcu povezanog sveta. Sveta koji otvara mogućnosti koje niko nije mogao da zamisli. Izgradimo veze sa stvarnim prednostima – širom sveta, na internetu i unutar cloud-a. Povežimo osnivače sa ulagačima, inovatore sa realizatorima, delove sa celinom. Povežimo virtualno i fizičko i ostavimo dugotrajno nasleđe u našem svetu. Budimo jednostavno. Povezani.“

 

PR

Komentari

Facebookdel.icio.usStumbleUponDiggGoogle+Twitter
Trenutno nema komentara.

Dodajte komentar

* Potrebne informacije
(neće biti objavljeno)
 
Smile Sad Huh Laugh Mad Tongue Crying Grin Wink Scared Cool Sleep Blush Unsure Shocked
Poslednje slovo reči satelit.
 
Unesite odgovor:
 
 
 

Rallye Monte Carlo 2017 - Ogier pobednik, Toyota na podijumu! 22.01.2017

Rallye Monte Carlo 2017 - Ogier pobednik, Toyota na podijumu!

Finalni dan relija Monte Carlo doneo je veliku dramu. Pobednik prvog takmičenja u FIA Svetskom reli šampionatu 2017 je Sebastien Ogier u Ford Fiesti RS WRC. Vrhunski rezultat u svom comebacku u WRC ostvarila je Toyota - Latvala je za volanom Yarisa WRC osvojio drugo mesto...

Detaljnije...
 

Vožnja motocikla po snegu? Za ovog momka to nije problem (foto+video) 22.01.2017

Vožnja motocikla po snegu? Za ovog momka to nije problem (foto+video)

Marc Marquez, trostruki Moto GP šampion, seo je na svoju Hondu RC213V sa pneumaticima sa "ekserima" i provozao se u austrijskom Kitzbühelu. Deluke kao luda ideja, zare ne?

Detaljnije...
 

Rallye Monte Carlo 2017 - Neuville oštetio auto, Ogier preuzeo vođstvo 22.01.2017

Rallye Monte Carlo 2017 - Neuville oštetio auto, Ogier preuzeo vođstvo

Finalni brzinski ispit u jučerašnjem programu odlučio je o tome, da pobednik relija Monte Carlo ne bude Belgijanac. Broj 13 bio je nesrećan za Thierry Neuvillea, koji je napravio vozaku grešku, izleteo sa staze i oštetio oslanjanje na svom Hyundaiju i20 WRC, čime su se snovi o pobedi raspršili u pahuljama snega...

Detaljnije...
 

Rallye Monte Carlo 2017 - nove fotografije 22.01.2017

Rallye Monte Carlo 2017 - nove fotografije

Rallye Monte Carlo 2017 ušao je u finalnu fazu. Do kraja takmičenja ostala su četiri brzinska ispita ukupne dužine 53,72 kilometra. Možda će neko posle pogleda u plasman pomisliti da je sve rešeno, ali ne zaboravite da je ovo "kockarski" reli. Do tada uživajte u atraktivnim fotografijama...

Detaljnije...
 

Seat Ateca - Best buy autoomobil u Evropi za 2017. godinu 21.01.2017

Seat Ateca - Best buy autoomobil u Evropi za 2017. godinu

Žiri sastavljen od 30 eminentnih automobilskih novinara je nedavno proglasio novi Seat Ateca za dobitnika nagrade „AUTOBEST - Best Buy Car of Europe in 2017“, jednog od najvažnijih evropskih priznanja u automobilskoj industriji... 

Detaljnije...
 

Rallye Monte Carlo 2017 - drugi dan (foto+video) 21.01.2017

Rallye Monte Carlo 2017 - drugi dan (foto+video)

Već na prvom jučerašnjem brzinskom ispitu, dogodilo se ono što smo najmanje očekivali. Aktuelni svetski šampion, Sebastien Ogier (Ford Fiesta RS WRC), napravio je grešku i izgubio preko 43 sekunde. To je dodatno promešalo karte na "kockarskom reliju"...

Detaljnije...
 

Rallye Monte Carlo 2017 - fotografije 21.01.2017

Rallye Monte Carlo 2017 - fotografije

Drugi dan relija Monte Carlo je iza nas. Najbojlji reli vozači na svetu savladali su osam teških brzinskih ispita, a čini se da ih čeka osam još težih. Pogledajte zanimljive fotografije snimljene na obroncima Visokih Alpa u Francuskoj...

Detaljnije...
 

Rallye Monte Carlo 2017 - uvodnu sekciju obeležila tragična nesreća 20.01.2017

Rallye Monte Carlo 2017 - uvodnu sekciju obeležila tragična nesreća

Već uvodni brzinski ispit na Rallye Monte Carlo 2017 doneo je tragičnu nesreću. Treći vozač na stazi, Hayden Paddon, nije uspeo da iskontroliše svoj Hyundai i20 WRC na ledom prekrivenom asfaltu, izleteo je sa staze i usmrtio gledaoca koji je bio u neposrednoj blizini...

Detaljnije...
 

Rallye Monte Carlo 2017 počeo loše i dobro za Hyundai (VIDEO) 20.01.2017

Rallye Monte Carlo 2017 počeo loše i dobro za Hyundai (VIDEO)

Rallye Monte Carlo je počeo u prepoznatljivom stilu. Na samom početku, prvi brzinski ispit je prekinut, posle greške Haydena Paddona, koji je svoj Hyundai i20 WRC prevrnuo na bok. Posle dva brzinska isputa, vođstvu je njegov timski kolega, Thierry Neuville...

Detaljnije...
 

Bosch u 2017. godini pokazuje mogućnosti u Internetu stvari 19.01.2017

Bosch u 2017. godini pokazuje  mogućnosti u Internetu stvari

Zatvorite ulazna vrata i krenite – to je sav deo posla koji vi treba da obavite, ostalo će uraditi pametan dom. On reguliše temperaturu grejanja kako bi smanjio troškove i sam uključuje alarmni sistem. Taj primer pokazuje da milijarde stvari već ostvaruju međusobnu komunikaciju, dele informacije i funkcionišu samostalno.

Detaljnije...
 

Nepobediv kvalitet zimskog OMV MaxxMotion Dizela 19.01.2017

Nepobediv kvalitet zimskog OMV MaxxMotion Dizela

Zimske temperature ispod nule su opet pred nama. Vremenska prognoza za Srbiju predviđa niske temperature u narednom periodu, a posebno na jugu Srbije. Dugi periodi hladnog vremena zahtevaju posvećivanje više pažnje karakteristikama goriva kako bi se osiguralo optimalno startovanje motora i pouzdana vožnja...

Detaljnije...
 

Rallye Monte Carlo 2017 - prvi video snimci 19.01.2017

Rallye Monte Carlo 2017 - prvi video snimci

Rallye Monte Carlo 2017 je počeo današnjim shakedown-om u blizini Gapa. Takmičarski deo relija počinje večeras u 20:14, kada će najbolji reli vozači na svetu odmeriti snage na brzinskom ispitu dužine 21.25 km. Do tada uživajmo u video snimcima sa današnjeg shake-a...

Detaljnije...
 

Rallye Monte Carlo 2017, shakedown - prve naše fotografije 18.01.2017

Rallye Monte Carlo 2017, shakedown - prve naše fotografije

Nova era u FIA Svetskom reli šampionatu je počela. Današnjim probnim vožnjama počeo je reli Monte Carlo 2017, kojim se otvara nova WRC sezona u kojoj učestvuju automobili nove specifikacije. Imamo izveštača sa lica mesta, a ovo su naši prvi foto utisci...

Detaljnije...
 

Novi Opel Crossland X – Gradski stil i opušten SUV imidž 18.01.2017

Novi Opel Crossland X – Gradski stil i opušten SUV imidž

Oštar i kompaktan spolja, veoma prostran i fleksibilan iznutra, sa dvobojnom karoserijom i tipičnim SUV izgledom – to je potpuno novi Opel Crossland X. Ovaj urbani CUV model (Crossover Utility Vehicle), drugi član Opel X porodice, dodaje porodično orijentisane karakteristike B segmentu, u kojem se pridružuje bestseleru Mokka X...

Detaljnije...
 
12 3 4 5 6 7 8 . . . 1252
 
Vaše fotografije
 
 
Snimili ste nešto zanimljivo - podelite to sa nama?
Pošaljite Vašu fotografiju!
 
 
BMW i Inside Future Concept (2017)
 
 
 
Opel Sajam BG Car Show 2016
 
 
Super Test
 
 
F1 bolid Ferrari 2014
Koju oznaku biste dali novom Ferrari bolidu za sezonu 2014?
F14 T
F14 Maranello
F14 Scuderia
F166 Turbo
F616
 
   
Vesti
Testovi

Vožnja motocikla po snegu? Za ovog momka to nije problem (foto+video)

Seat Ateca - Best buy autoomobil u Evropi za 2017. godinu

Bosch u 2017. godini pokazuje mogućnosti u Internetu stvari

Nepobediv kvalitet zimskog OMV MaxxMotion Dizela

Novi Opel Crossland X – Gradski stil i opušten SUV imidž

Kia Stinger bljesnuo pod reflektorima salona u Detroitu

Novi Renault Scenic i Grand Scenic - prvi naši utisci (FOTO)

Testirali smo: Mazda MX-5 2.0 Skyactiv-G160

Testirali smo: Nissan Navara 2.3 dCi (140 kW)

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Novi Renault Megane Grandtour i modernizovani Clio stigli u Srbiju - cene

Novi Toyota Hilux (2016) stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

WRC
Formula 1

Rallye Monte Carlo 2017 - Ogier pobednik, Toyota na podijumu!

Rallye Monte Carlo 2017 - Neuville oštetio auto, Ogier preuzeo vođstvo

Rallye Monte Carlo 2017 - nove fotografije

Rallye Monte Carlo 2017 - drugi dan (foto+video)

Rallye Monte Carlo 2017 - fotografije

Rallye Monte Carlo 2017 - uvodnu sekciju obeležila tragična nesreća

Formula 1 i Božić

FOTO: Gala veče FIA - majstori volana preuzeli trofeje

Nico Rosberg šokirao automobilski svet - povlači se iz Formule 1!

F1 Abu Dhabi - Hamilton se služio trikovima, ali Rosberg je šampion sveta!

F1 Abu Dhabi - Počinje poslednja trka sezone, pole poziciju ima Hamilton

Veliki vozači Formule 1-Niki Lauda

Kamioni
Galerije

Dragana Krstić novi direktor Volvo Group Trucks za Adriatic South region

Novo testiranje uživo „The Flying Passenger“ firme Volvo Trucks

Od ovoga zastaje dah - Volvo kamion vuče paraglajdera (FOTO + VIDEO)

Renault Trucks proslavlja stotu godišnjicu od osnivanja pogona u Lionu

Mercedes pokazao autobus budućnosti (FOTO + VIDEO)

Kamioni sa pantografom - ekološka budućnost u Švedskoj

WRC - Rallye Monte Carlo 2017

Auto show - Renault Scenic i Grand Scenic (2017) - prva vožnja

Auto show - Essen Motor Show 2016 - 27.11.2016.

Formula 1 - Gala večera FIA - decembar 2016

Auto show - Essen Motor Show 2016 - 25.11.2016.

Auto show - Mazda MX-5 ND - Test 2016