AutoMAGAZIN

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyota potvrdila kompletno preuzimanje firme Daihatsu do 1. avgusta

Toyota potvrdila kompletno preuzimanje firme Daihatsu do 1. avgusta

Najveća automobilska kompanija na svetu planira kupovinu preostalog udela u firmi Daihatsu, koja je specijalizovana za proizvodnju malih automobila. Formalno gledano, Daihatsu je deo koncerna Toyota od 1998. godine...

Pogledajte vest: Daihatsu Copen je kralj individualizacije - hoćemo ga i mi!

 

Tada je najveća svetska automobilska kompanija preuzela u firmi Daihatsu 51,2 % udela, čime je praktično preuzela kontrolu nad ovim proizvođačem. Nedugo posle preuzimanja, usledila je odluka o povlačenju Daihatsua iz Evrope. Podsetimo, obe kompanije dele tehnologiju u svojim modelima, čime je obezbeđena velika ušteda. Daihatsu je na domaćem japanskom tržištu veoma snažan brend. 

Toyota verovatno nije zadovoljna dosadašnjom saradnjom, jer iz njenog biznisa profitiraju i ostali akcionari. Ekonomski dnevnik Nikkei informiše, da će Toyota preuzeti i preostalih 48,8 % udela, koji trenutno vredi oko 3,2 milijarde dolara. To za neke države u razvoju jeste ogroman iznos, ali za najveću svetsku automobilsku kompaniju, to ne bi trebao biti preveliki zalogaj. U kojoj fazi je biznis sa Daihatsuom u ovom trenutku nije poznato. Spekuliše se, da Toyota čeka dodatni pad akcija ove firme.


Potpunim preuzimanjem Daihatsua, Toyota bi sigurno osnažila svoju poziciju na drugim azijskim tržištima, kao što su Indonezija i Malezija. Podsetimo, Daihatsu je jedan od osnivača i vlasnika kompanija Perodua, vodećeg proizvođača automobila u Maleziji. Trenutno, Daihatsu ima vlasnički udeo od 25 % u kompaniji Perodua.


Toyota i Daihatsu sarađuju u raznim oblastima od 1967. godine.


Automagazin.rs

Najbolje ocene za Hankook EV i letnje gume

Najbolje ocene za Hankook EV i letnje gume

Dobro pozicionirani u odnosu na konkurenciju: Na brojnim najnovijim uporednim testovima, premium gume kompanije Hankook impresioniraju svojom udobnošću i sigurnošću, a prema pisanju specijalizovanih medija, pružaju i odličan odnos cene i performansi...

123456. . .2613
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje
Vladan Petrović
Testira za vas

Galerije

Najnovije vesti iz auto industrije po sekcijama

Testovi

Kamioni

WRC

Formula 1