AutoMAGAZIN

Najnovije vesti iz auto industrije

Potvrđeno: Fiat se vraća u WRC

Potvrđeno: Fiat se vraća u WRC

Poslednjih nekoliko meseci aktuelizoane su spekulacije, da bi se Fiat mogao vratiti u FIA Svetski reli šampionat. Sada je stigla i zvanična potvrda, i to od šefa marke Abarth, Paola Gagliarda...

Paolo Gagliardo je potvrdio, da Fiat planira ove godine da predstavi reli verziju sportskog modela 124 Spyder. Ukoliko se ovaj model baziran na tehnici modela Mazda MX-5 pokaže kao nepogodn za reli, Fiat ima alternativu - crossover 500X.

 

Pogledajte: Novi Fiat 124 Spider - legenda je ponovo sa nama.

Podsetimo, Mini je u Svetskom reli šampionatu nastupao sa konkurentskim modelom Countryman (zvaničan naziv John Cooper Works WRC). Takmičarski 500X bio bi odličan marketing za najavljeni Abarth 500X, koji će biti dostupan sa nekoliko verzija snage motora.

Marka Abarth je veoma cenjena u svetu reli sporta. Model FIat 131 Abarth je u periodu od 1977. do 1980. godine osvojio tri konstruktorske titule. Osamdesetih godina aktivnosti koncerna u reli sportu preuzela je marka Lancia. Poslednjih godina, Fiat se takmičio samu u nižim kategorijama, kao na primer Grande Punto S2000 u šampionatu IRC.

 

Pogledajte: Pretpremijerno predstavljen Fiat 500X u Srbiji.

Datum povratka Fiata (pod brendom Abarth) u WRC nije objavljen, ali se spekuliše da bi se to moglo dogoditi 2017. godine, kada na snagu stupa nova, mnogo liberalnija tehnička regulativa. Prema novom pravilniku, snaga motora će biti povećana sa sadašnjih 224 kW na 283 kW (385 KS), biće poboljšana aerodinamika, a masa će biti smanjena minimalno za 25 kilograma.

Toyota i Citroën su potvrdili da razvijaju takmičarski automobil po novoj tehničkoj regulativi, a očekuje se da će svoje WRC aktivnosti nastaviti i Volkswagen i Hyundai.

Automagazin.rs

Rally Croatia 2024 - prve fotografije

Rally Croatia 2024 - prve fotografije

Rally Croatia 2024, četvrto takmičenje u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata, uspešno je startovao. Četiri brzinska ispita su iza nas, vodeći takmičar je Thierry Neuville u automobilu Hyundai i20 N Rally1...

123456. . .2613
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje
Vladan Petrović
Testira za vas

Galerije

Najnovije vesti iz auto industrije po sekcijama

Testovi

Kamioni

WRC

Formula 1