Elektromobil "made in" Srbija

Vesti iz automobilske industrije

Moderator: necaga

Elektromobil "made in" Srbija

Postod Motorsport » 08 Mar 2012 19:24

Danas je održana konferencija za medije, gde je predstavljena ideja o proizvodnji električnog automobila u Srbiji. Evo nekoliko zaniljivih informacija i fotografija.

Slika

Na današnjoj konferenciji za medije u Privrednoj komori Beograda, "Faraon Korporacije za proizvodnju električnih vozila", predstavljen je idejni projekat o proizvodnji električnog automobila u Srbiji, koji bi, prema planovima menadžmenta, trebao biti konkurentan na svetskom tržištu...

Električni automobil - Made in Serbia, konferencija za medije

Na svečanoj prezentaciji, direktor Faraon Korporacije, Vuk Stefanović, je predstavio uži menadžment kompanije. V. Stefanović je potom održao prezentaciju za sve prisutne u kojoj je bilo reči o:

- menedžment timu,

Gospodin Sergio Rinland, visegodišnji konstruktor F1 timova Sauber, Arrows i Brabham. Gospodin Rinland je stručnjak za kompozite i njegovo iskustvo u proizvodnji automobila u ovoj sferi je, kako je rekao V. Stefanović, nezamenljivo.
Gospodin Dr Zlatko Petrović, redovni profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu
Gospodin Zoran Stefanović.

- tehnologiji,

kako je objašnjeno, Faraon Korporacija planira da proizvodi automobile sa nultom emisijom štetnih gasova, odnosno 100% električne automobile. Takođe, strukturalni deo tih automobila i oplata će biti od kompozitnih materiala, što ova vozila čini izuzetno naprednim, ali i izuzetno praktičnim, jer ce kompozitni materijali omogućiti da vozila budu lakša, ujedno i veoma sigurna za putnike, jer je poznato da upravo to omogućavaju kompozitni materijali.

-tržištima,

gde je rečeno da je primarno tršiste korporacije zapadna Evropa, a da se u budućnosti može očekivati i proboj na azijsko tržište, sa akcentom na Kinu, Južnu Koreju i Japan.

-vremenskim rokovima,

rečeno je da je plan da prvi prototip Korporacije bude predstavljen krajem 2013. godine, dok se početak proizvodnje u Srbiji očekuje do 2015. godine.

Sama prezentacija je završena i nagoveštajima koliko bi takav projekat značio za srpsku privredu. Rečeno je da jedan ovakav projekat treba da otvori preko 1000 novih “eko” radnih mesta, u roku od 5 godina od početka proizvodnje, kao i da ovakav projekat može da “povuče” i oko novih 8000 “eko” radnih mesta sa dobavljačima za proizvodnju same fabrike za sklapanje automobila.

Takođe, rečeno je da je krajnji cilj kompanije da u Srbiji od 2020. do 2025. proizvodi minimum 40,000 vozila godišnje. U prve dve godine proizvodnje, kompanija planira da proizvede 2,000 i 10,000 vozila.

Na prezentaciji je bilo reči o višestrukom značaju projekta, gde je rečeno da bi ovakav sistem “stavljen na noge” našu zemlju odmah lansirao u malu grupu zemalja na svetu koje se bave visokim tehnologijama.

Za sam kraj gospodin Petrović objasnio da naša zemlja, prema istraživanjima Mašinskog fakulteta u Beogradu, vrlo uspešno može da iznese ovakav projekat, kao i da su ovakvi projekti neophodni državi da bi se smanjio odlazak mladih stručnjaka u našoj zemlji.

Faraon PR
Korisnikov avatar
Motorsport
 
Postovi: 229
Pridružio se: 05 Maj 2011 01:31

Re: Elektromobil "made in" Srbija

Postod Motorsport » 08 Mar 2012 19:26

Slika

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Motorsport
 
Postovi: 229
Pridružio se: 05 Maj 2011 01:31

Re: Elektromobil "made in" Srbija

Postod necaga » 08 Mar 2012 21:50

Ovo mi deluje kao crtani film. Hoće li neko da mi objasni o čemu se ovde radi.

Dakle, dva su osnovna pitanja: Ko će da obezbedi novac i Know how?
necaga
 
Postovi: 92
Pridružio se: 18 Maj 2010 04:39

Re: Elektromobil "made in" Srbija

Postod Motorsport » 08 Mar 2012 21:53

Na konferenciji za medije, Vuk Stefanović je rekao da su u pregovorima sa nekoliko investitora, ali i da očekuju reakciju države, jer ovo može biti projekat od nacionalnog značaja. Samo prenosim ono što su rekli na konferenciji.

Što se tehnologije tiče, o tome je rano govoriti.
Korisnikov avatar
Motorsport
 
Postovi: 229
Pridružio se: 05 Maj 2011 01:31

Re: Elektromobil "made in" Srbija

Postod necaga » 10 Mar 2012 14:23

Ali mora prvo da se zavrsi staza, da bi imao gde da se testira ovaj automobil. Durasell baterije imaju duzi vek
necaga
 
Postovi: 92
Pridružio se: 18 Maj 2010 04:39

Re: Elektromobil "made in" Srbija

Postod swera » 28 Okt 2014 17:46

Neverovatno šta Piksi predstavlja za građane Japana. :shock:
Get fast success in 642-427 practice exam and Johnson University Florida exam questions by using our latest exam ISM.We also offer up-to-date Rockefeller University and answers for your prep of Youtube.
swera
 
Postovi: 2
Pridružio se: 28 Okt 2014 17:44


Povratak na Najnovije vesti

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron