Stranica 1 od 1

BMW nastavlja sa razvojem "automatskog pilota"

PostPoslato: 10 Feb 2012 16:46
od necaga
Bavarski BMW jedan je od proizvođača automobila koji i u vreme krize istim tempom nastavlja sa razvojem automobila i sistema budućnosti.

Slika

Jedna od neizbežnih stvari koji čeka vozače budućnosti svakako su automobili bez vozača koji su za sada, kako tvrde proizvođači koji se bave njihovim razvojem, samo na nivou eksperimenta. BMW je sa svojim projektom daleko dogurao, a jedan primerak "serije 5" već je uspešno prešao par hiljada kilometara u javnom saobraćaju.

U nedavno objavljenom prilogu "BMW TV", objašanjava se princip razvoja ovakvog vozila, koji koristi pregršt kompjutera, lasera, radara i ultra-zvučnih senzora, kako bi se prikupili svi neophodni podaci koji, u kombinaciji sa GPS informacija, dovode do besprekornog vođenja automobila željenom trasom - uz potpuno pridržavanje saobraćajnih propisa...

Kako se navodi u prilogu, želja je da ovakvi automobili ipak ne postanu u potpunosti autonomni, već da osoba na mestu vozača u svakom trenutku može da preuzme kontrolu nad vozilom u slučaju neke nepredviđene situacije.
Za sada, BMW ovakve eksperimente koristi i kao dobru bazu podataka za usavršavanje sistema koji su već našli primenu u modernim vozilima.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... gIAs3sBxCQ


(http://www.blic.rs)

Re: BMW nastavlja sa razvojem "automatskog pilota"

PostPoslato: 05 Jan 2015 17:35
od ConnieKeefe
Pa moje mišljenje je da će se Toyota vratiti na mesto br. 1, da je samo pitanje vremena. Zadesilo ih je nešto što nisu mogli da predvide, ali isto je tako surova realnost da su izgubili veliki "kolač" na tržištu, a automobili se prodaju. Zeljno očekujem da vidim strategiju "povratka". . . Japanci su to :ugeek: :ugeek: